ASTRA FILM LAB

Astra Film Lab este un workshop intensiv de patru zile, bazat pe proiecte, ce are loc în același timp cu Festivalul Astra Film din Sibiu, România și constă în programe de mentoring, discuții, întâlniri one-to-one și un pitch public în fața unei audiențe constituite din reprezentanți ai industriei.
Astra Film Lab pune accent pe proiecte și echipe din regiune, cu scopul de a facilita schimburi în Europa și nu numai. Scopul acestui program este să ofere o platformă favorabilă regizorilor care în prezent dezvoltă povești cu relevanță internațională, care au originea în această parte a Europei, pentru a-și prezenta munca și pentru a-și dezvolta contactele din industrie.

 

CE CĂUTĂM?

Documentare creative (feature-length), indiferent de gen, stil și tematică.

Selecția se va baza pe un număr de criterii, care include dar nu este limitată la calitatea artistică a proiectului și potențialul international. Intenția noastră e de a oferi sprijin regizorilor/ producătorilor care demonstrează că au capacitatea să finalizeze proiectul dar care au nevoie de ajutor pentru a-și îndeplini viziunea. 

Vor avea prioritate proiectele din Albania, Belarus, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lithuania, Moldova, Montenegru, Republica Cehă, Republica Macedoniei de Nord, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria.

 

FORMAT ASTRA FILM LAB*

Lab-ul este conceput pentru echipe de regizori/ producători. Se acceptă și proiecte fără producător. Maxim 2 persoane pe proiect pot participa la Lab. În anumite cazuri, proiectele pot fi reprezentate și de către operator de imagine, editor sau de alt membru al echipei, dar regizorul sau producătorul trebuie să reprezinte proiectul pe perioada Lab-ului.

În timpul AstraFilmLab, tutorii vor oferi sfaturi și feedback, special adaptate pentru nevoile fiecărui proiect participant, pentru aspectele de regie și producție. Aceste sfaturi pot include, dar nu sunt limitate la următoarele subiecte: structura narativă, dezvoltarea personajelor, cum să organizezi bugetul proiectului, cum să prezinți proiectul pentru a asigura eficiență maximă. Fiecare proiect are, de asemenea, ocazia de a participa la întâlniri individuale cu experții participanți.

 

* NOTĂ DESPRE EDIȚIA 2020

Anul acesta, Astra Film DokTank va avea loc online. Acest lucru nu schimbă procesul de înscriere și selecție, dar toate activitățile Astra Film Lab vor trebui adaptate mediului online. Vom reveni cu mai multe detalii și informații practice.

 

PROCESUL DE ÎNSCRIERE

Pentru a se înscrie, aplicanții trebuie să completeze acest formular.

Vă încurajăm să aveți următoarele materiale pregătite pentru înscriere:

• Un logline;
• Un sinopsis;
• O notă regizorală;
• Un trailer (cu subtitrări în engleză);
• Informații legate de regizor, producător și orice alt membru al echipei;
• Fotografie a regizorului și producătorului;
• Imagini din film;
• Link către filmul/ proiectul de referință al regizorului;
• Detalii despre buget, surse de finanțare (în Euro).

Toate informațiile trebuie să fie în limba engleză.

Aplicanții sunt încurajați să ofere toate informațiile pe care le consideră importante pentru proiect, inclusiv, dar nu numai, detalii despre echipă.

Data limită pentru aplicații este 24 august 2020.

 

PROCESUL DE SELECȚIE

Selecția proiectelor se bazează pe înscrierea proiectelor, care trebuie să cuprindă formularul online și materialul video. Din proiectele înscrise vor fi selectate 10 proiecte care vor fi invitate să participle la Astra Film Lab. În anumite cazuri, organizatorul poate selecta mai multe sau mai puțin de 10 proiecte. Participanții selectați vor participa la toate activitățile.

Rezultatul selecției va fi anunțat în luna septembrie 2020. 

Decizia comitetului de selecție este finală și nu se vor accepta întrebări pe tema rezultatelor selecției.

Proiectele selectate vor fi publicate în catalogul de industrie Astra Film DokTank, care va fi distribuit experților care participă în programul de industrie. Vom folosi informațiile incluse în formularul de înscriere, doar modificări și actualizări minor vor fi acceptate după ce rezultatele selecției au fost făcute publice.

DESPRE ASTRA FILM DOKTANK

Astra Film DokTank, programul de industrie Festivalului de Film Astra, reflectă misiunea ambițioasă a festivalului de a explora și înțelege condiția umană prin reprezentarea contemporană a unor comunități diverse cultural și care creează un mediu favorabil pentru o întreagă gamă de oportunități de networking și dezvoltare de proiecte. Programul are ca scop încurajarea dezvoltării și creșterii industriei documentare românești și europene. Din 2016, Astra Film Festival, pe lângă prezentarea unor experiențe captivante ale realității – reale sau virtuale – a adoptat un rol proactiv în susținerea dezvoltării de proiecte și a întâlnirilor productive între realizatori de documentar, consacrați dar și cei la început de drum, studenți, producători, distribuitori, festivaluri, sau alți experți din industrie, din Europa și nu numai. 

Fiecare ediție a Astra Film DokTank selectează și promovează proiecte în toate etapele dezvoltării, oferind o platformă pentru regizorii de film documentar să interacționeze cu experți din industrie și să găsească potențiali parteneri pentru proiectele lor. Pe lângă accentul pus pe proiecte în dezvoltare, programul include și o varietate de discuții, prezentări și mese rotunde despre condițiile actuale de producție și distribuție de formate documentare.