Informații Cadre Didactice

parallax background

Astra Film Junior


Loc de întâlnire dinamic și original pentru cinematografia mondială a realităților multiple, diverse și complexe în ultimul sfert de secol, Festivalul Internațional Astra Film, evenimentul care a consacrat acest gen de film în România, a fost preocupat în permanență de formarea noilor generații de producători de filme documentare, atât prin crearea unor oportunități de formare specializată, cât și prin educarea unui public tânăr versatil și în continuă creștere.

Programul de inițiere în filmul documentar dezvoltat pentru publicul tânăr și foarte tânăr a devenit treptat un festival de sine stătător, în care dorința principală este aceea de a oferi, prin intermediul filmelor prezente, perspective diferite de a privi lumea din jur, încurajând la exprimarea propriilor idei și la dezbaterea liberă a lor.

Astra Film Junior a început ca un program de inițiere a publicului tânăr în tainele filmului documentar, susținut de imaginația ferventă și curiozitatea fără margini a generațiilor următoare și s-a angajat intens în descoperirea noilor moduri de a lua parte la experința cinematografică, explorând și lumile virtuale datorate tehnologiei noi.

AFJ i-a cucerit pe cei tineri și s-a lăsat cucerit de interesul lor avid, creând prin domul din Piața Mare, unde se desfășoară proiecții 360˚, un mediu ideal pentru relaxare, contemplare, inventivitate și interogație.

Festivalul se desfășoară pentru a unsprezecea oară în Sibiu, loc al confluenței dintre vechi și nou, dintre autohton și străin, dintre real și imaginar, în perioada 14-20 octombrie 2019.

Astăzi, tot mai mult conținut audiovizual nefiltrat ne inundă zi de zi căile de comunicare și ne îngreunează relațiile interpersonale, iar copiii și tinerii pot fi ușor distrași de la lucrurile cu adevărat însemnate și influențați să alerge după proiecțiile unor sensuri superficiale.

Astfel, necesitatea unui set de instrumente care să-i învețe cum să selecteze și să discearnă corect din invazia fără întrerupere de conținut audiovizual, fără să cadă pradă manipulării și dezinformării, este mai importantă ca oricând.

MISIUNE

ASTRA FILM Junior Sibiu și-a asumat misiunea de a contribui la educarea copiilor și tinerilor din România în domeniul media și al filmului prin programe anuale, încă din 2009. Ca promotor al acestei forme de educație, ASTRA FILM Junior a inițiat și stimulat experiența de vizionare a filmelor în săli de cinema, activități de instruire în meandrele filmului după vizionare, pregătirea cadrelor didactice care să ghideze elevii în aceste activități și, nu în ultimul rând, a dezvoltat un atelier dedicat pregătirii și susținerii elevilor în producția propriilor filme.

În fiecare an, programul educativ oferit de Astra Film Junior începe cu proiecția filmelor special selecționate pentru trei grupe de vârstă (elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal). De asemenea, Astra Film Junior vine în sprijinul profesorilor atât cu sesiuni de training în domeniul cinematografiei, cât și cu materiale pentru lucru în clasă cu care să îndrume elevii să reflecte asupra filmelor, cu metode adecvate vârstei lor. Copiii din clasele primare sunt provocați fie să “re-povestească” prin imagini firul narativ al filmului vizionat, fie să creeze benzi desenate în care chiar ei sunt personajele. De succes maxim se bucură și programul creat pentru liceeni: un program/atelier prin care elevii sunt inițiați în producția de film – Atelierul Primul Meu Film Documentar. Aici se realizează anual între 5 și 10 documentare scurte, care sunt apoi prezentate în cadrul unei Gale, în timpul Festivalului. În ultimii ani, publicul Astra Film Junior are ocazia să vizioneze filme și în format de cinema experimental, prin proiecții 180˚ la Dom și prin proiecții VR, contribuind la îmbogățirea experienței de vizionare, precum și abordarea noilor formate de cinema posibile.

EVOLUȚIE

Astra Film Junior a fost inițiat în urmă cu zece ani de către directorul Astra Film Festival, Dumitru Budrala. „Juniorul“ s-a lansat și dezvoltat continuu, ca un proiect unic de educație cinematografică în România. De-a lungul anilor, a cunoscut o creștere exponențială a publicului. În 2018, interesul față de această formă de educație prin film a atins un nou record: pe perioada unei săptămâni de festival, filmele documentare pentru copii și despre copii au avut peste 25.000 de spectatori.

Pentru a promova și dezvolta educația prin film, în ultimii ani Astra Film Junior a pornit în turneu. S-au putut bucura de întâlnirea cu filmele din festival copii din zeci de localități din țară: București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Deva, Hunedoara, Brașov, Ploiești, Ludoș, Loamneș, Bruiu, Agnita, Iacobeni, Avrig, Racovița, Cârțișoara, Ațel, Dumbrăveni, Hoghilag, Valea Viilor, Poiana, Săliște, Râul Sadului etc. Programul ASTRA FILM Junior este acreditat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară în baza unui protocol oficial încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

LOCAȚII

Astra Film Junior 2019 și-a găzduit proiecțiile în patru locații cu ecran tradițional: Astra Film Cinema, Teatrul Gong, Centrul Cultural Ion Besoiu, Sala Thalia, precum și într-un dom special amenajat pentru festival în Piața Mare, în care s-au desfășurat proiecții 360˚.