De profesie străin

Program-portret dedicat lui Asen Balikci
Curator și moderator Dina Iordanova

Între 15 și 16 octombrie, Astra Film Festival 2019 găzduiește un program special, dedicat lui Asen Balikci.

Proiecțiile și discuțiile vor avea loc în sala Astra Film Cinema 2, între orele 11:00 - 15:00. Asen Balikci (1929-2019) a fost un antrolopog vizual cu o personalitate multilingvă și multiculturală. A fost un pionier al antropologiei vizuale, respectat în cercurile academice, o figură proeminentă în antropologia nord-americană și celebru pentru studiile pe care le-a întreprins în diverse culturi ale lumii. Cercetările l-au purtat peste tot, din nordul canadian până în Afganistan, trecând prin Siberia, Mexic, Himalaia sau Bulgaria.
Curator și inițiator al programului este Dina Iordanova, profesor de Studii de cinema la Universitatea St. Andrews din Scoția, autoare a numeroase publicații despre cinemaul din Europa de est și din Balcani și specialistă în industria globală a filmului.

Programul aduce în atenție complexitatea operei lui Balikci:
1. Proiecția unei selecții de filme semnate de Balikci, de la filmele sale de început de carieră despre inuiții Netsilik la Bulgaria post-comunistă sau filmele pe care le-a făcut în Afganistan.
2. Prezentări și proiecții al unor filme-portret (De profesie străin de Rolf Husman și Cu alți ochi de Charles Laird).
3. Discuții cu invitați și testimoniale video având ca subiect contribuția lui Balikci la explorarea vizuală a societăților umane.

Subtitrările filmelor și discuțiile se vor desfășura în limba engleză.