parallax background
Loc de întâlnire vital și interesant pentru cinematografia mondială a realității în ultimul sfert de secol, Festivalul Internațional ASTRA FILM, evenimentul care a consacrat acest gen de film în România, a fost preocupat de formarea noilor generații de producători de filme documentare, atât prin crearea unor oportunități de formare unice, cât și prin educarea unui public tânăr din ce în ce mai larg și mai diversificat. Programul de inițiere în filmul documentar implementat pentru publicul tânăr și foarte tânăr a devenit în timp un festival în sine, ASTRA FILM Junior, un eveniment național cu zeci de mii de participanți în fiecare an.
ASTRA FILM Junior, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, se desfășoară pentru a unsprezecea oară în magnificul Sibiu, în perioada 14-20 octombrie 2019.
Într-o lume în care tot mai mult conținut audiovizual nefiltrat ne bombardează zilnic, iar copiii și tinerii sunt expuși non-stop la consumul materialelor audiovizuale prin ecranele telefoanelor mobile, ale calculatoarelor sau televizoarelor, necesitatea unui set de instrumente care să-i învețe cum să selecționeze și să discearnă corect din invazia de conținut audiovizual, fără să cadă pradă manipulării și dezinformării, este mai importantă ca oricând. Există deja directive europene privind educația de film și media, pe care majoritatea țărilor europene le-a inclus în curricula școlară, nu și România.
ASTRA FILM Junior Sibiu și-a asumat misiunea de a contribui la educarea copiilor și tinerilor din România în domeniul media și al filmului prin programe anuale, încă din 2009. Ca promotor al acestei forme de educație, ASTRA FILM Junior a inițiat și stimulat experiența de vizionare a filmelor în săli de cinema, activități de inițiere în tainele filmului după vizionare, pregătirea cadrelor didactice care să ghideze elevii în aceste activități și, nu în ultimul rând, a dezvoltat un atelier dedicat pregătirii și susținerii elevilor în producția propriilor filme.
În fiecare an, programul educativ oferit de ASTRA FILM Junior începe cu proiecția filmelor special selecționate pentru trei grupe de vârstă (elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal). De asemenea, Astra Film Junior vine în sprijinul profesorilor atât cu sesiuni de training în domeniul cinematografiei, cât și cu materiale pentru lucru în clasă, cu care să îndrume elevii să reflecte asupra filmelor, cu metode adecvate vârstei lor. Copiii din clasele primare sunt provocați fie să “re-povestească” prin imagini firul narativ al filmului vizionat, fie să creeze benzi desenate în care chiar ei sunt personajele.
De succes maxim se bucură și programul creat pentru liceeni: un program/atelier prin care elevii sunt inițiați în producția de film – Atelierul Primul Meu Film Documentar. Aici se realizează anual între 5 și 10 documentare scurte, care sunt apoi prezentate în cadrul unei Gale, în timpul Festivalului.
În ultimii ani, publicul ASTRA FILM Junior are ocazia să vizioneze filme și în format de cinema experimental, prin proiecții 180˚ la Dom și prin proiecții VR, contribuind la îmbogățirea experienței de vizionare, precum și abordarea noilor formate de cinema posibile.
ASTRA FILM Junior a fost inițiat în urmă cu zece ani de către directorul ASTRA FILM FESTIVAL, Dumitru Budrala. „Juniorul“ s-a lansat și dezvoltat continuu, ca un proiect unic de educație cinematografică în România. De-a lungul anilor, a cunoscut o creștere exponențială a publicului. În 2018, interesul față de această formă de educație prin film a atins un nou record: pe perioada unei săptămâni de festival, filmele documentare pentru copii și despre copii au avut peste 25.000 de spectatori.
Pentru a promova și dezvolta educația prin film, în ultimii ani ASTRA FILM Junior a pornit în turneu. S-au bucurat de întâlnirea cu filmele de non-ficțiune copii din zeci de localități din țară: București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Deva, Hunedoara, Brasov, Ploiesti, Ludoș, Loamneș, Bruiu, Agnita, Iacobeni, Avrig, Racovița, Cârțișoara, Ațel, Dumbrăveni, Hoghilag, Valea Viilor, Poiana, Săliște, Râul Sadului etc.
Programul ASTRA FILM Junior este acreditat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară în baza unui protocol oficial încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.