DocumentaryTank@AFF

DocumentaryTank@AFF, platforma de industrie a Astra Film Festival, se sincronizează cu ambiţioasa misiune a festivalului de a explora şi înţelege condiţia umană prin reprezentări multiple ale societăţilor contemporane şi creează un mediu favorabil pentru o întreagă gamă de oportunităţi de networking şi dezvoltare de proiecte. Programul de industrie va avea loc între 17 şi 19 octombrie şi va include dezbateri, evenimente, ateliere şi oportunităţi de networking.

18.10.2018_GlassRoom_EuropeanCoproductions_CornelMosneag_CM2_5247
Astra Film: Viața în documentare

Anul acesta, Astra Film Festival lansează o captivantă serie de evenimente speciale live sărbătorind arta documentarului prin explorarea operei și filosofiei unor realizatori de film care au avut o contribuție majoră și distinctivă în dezvoltarea acestei forme de film.

O Viață în Documentare: Peter Dale

Seria de evenimente este inaugurată de un invitat foarte special, Peter Dale, una din cele mai importante si respectate personalități din documentarul britanic. Ca regizor și producător la BBC, șef al departamentului de documentar Channel 4, creator și șef al canalului digital More 4 și fondator al companiei independente de productie Rare Day, Peter are o experiență unică si vastă în toate fațetele creației de documentar. El este unul din jucătorii cheie in producția de documentare de calitate din Marea Britanie din ultimele patru decenii și a susținut și inspirat generații de realizatori de film. În prezent, Peter este șeful departamentului de documentar al școlii de renume mondial National Film and Television School (NFTS). Peter va discuta prestigioasa sa carieră și concepția lui despre poveste în documentar cu regizorul nominalizat la premiile Bafta, Liviu Tipurița și va răspunde întrebărilor publicului. Evenimentul va fi filmat și publicat pe website-ul Astra Film.

Pitch your doc
cu Katarzyna Szarecka şi Adam Paplinski
Un pitch bun poate duce la realizarea documentarului, în timp ce un pitch slab poate face proiectul să rămână uitat într-un sertar. DocumentaryTank@ AFF face echipă la această ediţie cu Pitch the Doc, platforma online de pitching, programând un workshop care maximizează şansele de succes ale regizorilor. Participanţii vor lua parte la discuţii şi vor avea oportunitatea să-şi descrie strategia de pitching, primind feedback de la experţii atelierului. Dacă ai un proiect în dezvoltare şi ai nevoie de ponturi despre cum să-l prezinţi mai eficient, cu siguranţă vei vrea să iei parte la discuţie!.

Cum să-ţi faci primul documentar

O discuţie de tip masă rotundă cu studenţii şi regizorii de documentar cu filme în selecţia ediţiei din 2019 a festivalului Astra. Acest program va atinge teme precum bunele practici din realizarea de documentar şi posibilele provocări şi situaţii dificile și cum pot fi depășite acestea în realizarea primului film documentar de lungmetraj. Dialogul va încuraja împărtăşirea de experienţe personale, sfaturi şi posibilităţi pentru dezvoltare, aplicarea la ateliere şi burse, moduri de organizare a unui proiect şi ce este de făcut o dată ce ai terminat filmul. Vino alături de noi şi povesteşte-ne despre experienţa ta!

Creative Europe MEDIA: oportunităţi de dezvoltare europene pentru documentar

Valentina Miu, coordonatoarea Creative Europe - Media România va prezenta oportunităţi dedicate regizorilor de documentar din Uniunea Europeană şi programul Creative Europe MEDIA din perspectiva sprijinului pentru dezvoltarea de proiecte. Ei i se va alătura Irina Malcea, producătoare Luna Film, care îşi va împărtăşi experienţa legată de aplicarea pentru fonduri şi producerea de proiecte de succes, inclusiv documentarul de lungmetraj Profu’ (regia Alex Brendea) care va fi prezentat în premieră mondială la Astra Film Festival 2019.

De la Scenariu la Ecran: bune practici în dezvoltarea de documentar

Chiar şi pentru cineaştii experimentaţi, dezvoltarea unui proiect de documentar poate deveni un demers dificil şi imprevizibil. Această discuţie panel va detalia câteva dintre condiţiile, oportunităţile şi dificultăţile pe care trebuie să le aibă în vedere cineaştii europeni. Moderată de Brendan Culleton, discuţia va beneficia de aportul profesioniştilor din industrie care îşi vor descrie experienţa în dezvoltarea şi producerea de documentar, evenimentul facilitând dialogul dintre cineaştii la început de drum şi cei care au deja o carieră de succes în domeniu.

Alles Schick: Interfaţa. Comunicarea dintre maşini şi oameni

Sebastian Basti Jaensch şi Alvaro Martin Treviño sunt doi artişti digitali multidisciplinari dedicaţi experienţelor vizuale şi mediilor interactive. Explorează încontinuu noi forme ale atmosferei vizuale, creând show-uri interactive şi fiind mereu în căutarea unor moduri de lărgire a posibilităţilor de expresie din domeniu. Sunt interesaţi şi de integrarea în spaţiu ca vehicul sugestiv de comunicare cu spectatorul. Scopul lor, acela de a integra elemente vizuale în lumea fizică, este atins prin folosirea mai multor tehnici de proiecţie, fiecare adaptată unui anumit proiect şi unui anumit spaţiu. Ei vor vorbi despre modul cum mesajele interacţionează cu locul în care sunt expuse şi despre cum ele pot fi integrate în arhitectură cu mijloace digitale ce permit o completă adaptare la spaţiul tridimensional.

Întâlnire cu experţii

Câțiva dintre invitaţii DocumentaryTank@AFF vor fi disponibili pentru scurte întâlniri individuale. Este o oportunitate pentru a primi sfaturi personale şi a întâlni posibili noi parteneri. Întâlnirile cu experţii sunt o oportunitate pentru invitaţii acreditaţi să aibă acces la o astfel de întâlnire de zece minute, întâlnire programată la faţa locului.