Astra Film festival în parteneriat cu IGCAT (Institutul internațional de gastronomie, cultură, artă și turism), invită publicul festivalului la prezentarea câștigătorilor din acest an ai competiției Food Film Menu.
Food Film Menu este o competiție organizată de către IGCAT cu scopul de a conștientiza în rândul publicului importanța diversității culturale și culinare în contextul actual al schimbărilor climatice. Food Film Menu este o recunoaștere a rolului vital pe care îl joacă audiovizualul în promovarea produselor și rețetelor locale și a tradițiilor gastronomice specifice fiecărei regiuni.
O rețea de experți sprijină IGCAT în impulsionarea comunităților locale pentru păstrarea și promovarea culturii gastronomice și a obiectivelor turistice locale. IGCAT oferă premiul Regiunea Gastronomică a Anului, organizează competiția Provocări culinare locale, programul Top Visitor Experience și competiția Food Film Menu.
Au fost 7 categorii competiționale. Câștigătorii competiției vor fi anunțați vineri, 11 septembrie, în cadrul unei ceremonii care are loc la Kuopio (Finlanda) nominalizată ca Regiune Gastronomică 2020-2021.
Clipurile câștigătoare vor putea fi vizioante în cadrul Astra Film Festival sâmbătă, 12 septembrie începând cu ora 13.00, la Amfiteatru, în Muzeul în aer liber Astra.
Câștigătorii Competiției Food Film Menu 2020 sunt:
Categoria REGIUNI GASTRONOMICE
Home of Nordic Flavours 2020 (4:07)
Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy awarded 2022 (Norway)
În ultimii ani, Trondheim a devenit noua capitală gastronomică a Norvegiei. I se mai spune Casa Aromelor din Nord.
Categoria TINERI CHEFI EUROPENI
Levi Devžej (3:56)
Slovenia, European Region of Gastronomy awarded 2021
Povestea unui băiat simplu dintr-un orășel. Povestea plăcerilor simple. O poveste care se adresează celor care apreciază modestia. Din lucrurile mici se nasc marile realizări.
Director: Matic Borković Writers: Katja Smolar, Klemen Smolar, Matic Borković Producers: Katja Smolar, Matic Borković Production: 8Production (www.8production.eu)
Categoria DRUMURI GASTRONOMICE ISTORICE
Mayonnaise, The Universal Sauce (5:00)
Menorca, European Region of Gastronomy awarded 2022
Maioneza (sau sosul maonesa) își are originea în Menorca. Descoperă secretele gastronomice și rețeta originală a sosului care își trage numele de la cel al capitalei Maó.
Categoria NOI TRENDURI CULINARE
Talent & Creativity (0:53)
(from the short video series Catalan Cuisine - Europe's Last Great Culinary Secret by Colman Andrews, food writer)
Catalonia, European Region of Gastronomy awarded 2016 (Spain)
La 30 de ani după publicarea cărții "Bucătăria catalană: Ultimul mare secret culinar al Europei", autorul său, americanul Colman Andrews, revine în Catalonia pentru a ne dezvălui motivul pentru care s-a îndrăgostit de bucătăria catalană. Catalonia a fost declarată destinație predilectă acum 30 de ani.
Categoria MEDIUL ÎNCONJURĂTOR ȘI MÂNCAREA
Making Norway Taste the Picture (4:26)
Trondheim-Trøndelag, European Region of Gastronomy awarded 2022 (Norway)
Unicitatea gustului mâncărurilor norvegiene, tradiție și modernitate, pasiunea de a pregăti și a servi mâncăruri tradiționale într-un peisaj aspru și dramatic.
Concept manager Visit Norway: Kristin Dahlen Rogstad Production Company: Villy Nikkers Producer: Krister Svensli Manuscript: Eivind Holmboe/ Kristin Dahlen Rogstad Director: Eivind Holmboe
Categoria: MÂNCAREA ȘI SCOPURILE NAȚIUNILOR UNITE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ
Table, Set Yourself (1:30)
Aarhus-Central Denmark, European Region of Gastronomy awarded 2017 (Denmark)
Un scurtmetraj despre risipa de mâncare.
Director: Julie Kaja Prezebe Producer: Via Film and Transmedia Camera: Katrine Glenhammer Vestergaard
Categoria: CADOURI CULINARE DIN REGIUNI ALE GASTRONOMIEI
A Taste of Sant Joan (4:57)
Menorca, European Region of Gastronomy awarded 2022 (Spain)
Festivalul Sant Joan din Menorca și cultura gastronomică din jurul său.
(Island Council of Menorca)