JURIU AFF 2020 ONLINE


SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI

FEDERICO D'ACCINNI

Federico D'Accinni s-a născut la Roma şi a studiat Producţie de Film şi Televiziune la Royal Holloway, parte a Universităţii din Londra. Are o diplomă în Film, Exploatare şi Curatoriat după studii de master la Universitatea din Edinburgh. A fost membru al Juriului Tânăr de la Festivalul de Veneţia şi în 2018 a făcut parte din echipa platformei de industrie a festivalului BFI London. În prezent, Federico este coordonator al selecţiei internaţionale a serviciului de streaming MUBI. A fost membru al Development Forum din This Way Up, cea mai mare conferinţă de exploatare de film din Marea Britanie.

ILONA HONGISTO

Ilona Hongisto este o autoare recunoscută internaţional, specializată în estetica şi etica documentarului. Este profesor la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie, unde predă şi studiază cinema. Are poziţii în corpul profesoral la Universitatea Macquarie din Sidney, Universitatea Aalto din Helsinki şi Universitatea din Turku. Cartea ei Soul of the Documentary: Framing, Expression, Ethics, publicată în 2015 de Amsterdam University Press, a fost lăudată pentru abordarea originală şi pentru inventarea unui nou vocabular pentru studiul filmului documentar. În prezent lucrează la o nouă carte despre documentarul est-european de după 1989.

ANDREI TĂNĂSESCU

Andrei Tănăsescu este selecţioner şi curator cu domiciliul la Toronto şi Bucureşti. După o diplomă în studii de cinema la Universitatea din Toronto, a cofondat Festivalul de Film Românesc din Toronto. Continuă studiile de filmologie la Universitatea scoţiană Saint Andrews şi obţine diploma cu o lucrare despre filozoful francez Gilles Deleuze şi cinema-ul românesc. Pasiunea sa pentru muzică şi cinema a dus la numeroase proiecte ce au analizat particularităţile fiecărei arte şi potenţialul lor pentru o reevaluare istorică. Între 2010 şi 2019 a făcut parte din echipa de selecţie a Festivalului de la Toronto şi colaborează frecvent cu Festivalul de la Berlin, cu Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti sau cu festivalul Les Films de Cannes à Bucarest. În prezent este membru în comisia de selecţie a secţiunii Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi selecţioner pentru Festivalul Kino Pavasaris din Vilnius.

SECȚIUNE COMPETIȚIONALĂ: EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

SAMAY CLARO

Din 2011, Samay Claro este membră a echipei festivalului DOK.fest München, pentru care selecţionează filme şi colaborează la eforturile editoriale. Din 2017 conduce Departamentul de Comunicare al festivalului. Între 2011 şi 2017 a fost curator şi manager de proiect al Festivalului de Film Latinoamerican din München.

KSENIA OKHAPKINA

Ksenia Okhapkina este regizoare de documentar şi s-a născut în Sankt Petersburg în 1989. A studiat la Universitatea de Film şi Televiziune din Sankt Petersburg. A început să regizeze în 2010 şi a realizat cinci documentare în Rusia, după care a semnat coproducţiile estoniano-lituaniene Come Back Free şi Immortal. Filmele Kseniei au fost selectate şi premiate la multiple festivaluri şi evenimente de cinema din întreaga lume, precum Karlovy Vary, MoMa doc. Fortnight, IDFA, Hotdocs, CPH:DOX, Black Nights, FIPAdox, Astra, Viennale, Visions du Reel şi Festivalul de la Moscova. Ksenia a colaborat ca regizor, asistent de regie şi monteur cu variate companii de producţie din Rusia, Estonia, Franţa şi Letonia. Este membră în Uniunea Rusă a Realizatorilor de Documentar şi în Uniunea Artiştilor Vizuali Europeni.

JULIA VARGA

Julia Varga a studiat arte frumoase la Paris, este artist vizual si a regizat, scris şi filmat mai multe documentare şi filme experimentale premiate, printre care Red, Yellow and Blue (2003), Me (2009), instalaţia video Just Another Bored Joe (2009) şi documentarul Check Check Poto (2010). În 2016 a devenit responsabila cu programarea a popularei cinemateci de documentar Les Écrans du Passage din Pantin, în suburbiile Parisului.