PREMII - Astra Film Festival Online 2020


Competiție: VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI

CEL MAI BUN FILM

Trăiască dragostea

Sine Skibsholt • Danemarca • 2020 • 75′

Premiul Secțiunii "Voci Emergente ale Documentarului" se acordă unui film ce încântă prin perspectiva abordată și fermitatea cu care își construiește firul narativ. Pătrundem în lumea unei adolescente - aflăm despre lupta ei cu o boală foarte gravă și despre relația complicată cu mama ei - prin intermediul unor secvențe observaționale structurate inteligent într-o compoziție de jurnal audiovizual. Vocea din off a fetei este ca un ghid ce ne conduce prin zilele vieții ei - unele mai bune, altele nu prea grozave - în această poveste despre maturizare spusă într-un limbaj imaginativ. Fiecare secvență din fimările de arhivă ale familie adaugă câte ceva la povestea unei tinere pline de bucuria de a trăi. Juriul a fost impresionat în mod special de  abordarea proaspătă, elaborată și echilibrată și elaborată a unei autoare care, deși e doar al doilea lungmetraj al ei, demonstrează nu doar măiestrie în arta cinematografică ci și principii etice solide în construirea relației cu un subiect sensibil.

MENȚIUNE SPECIALĂ

Și noaptea se va sfârși

Eléonore Weber • Franța • 2020 • 75′

Juriul acordă mențiunea specială a secțiunii "Voci emergente ale documentarului" unui film captivant și multi-stratificat despre modul în care percepții propagate pe media ne pot altera concepția despre bine și rău. Având la bază înregistrări automate ale armatei, realizate fără scopul de a fi vizionate vreodată, filmul dezvăluie  secvențe în care vedem piloți de elicoptere în plin proces de a decide gradul de pericol pe care îl reprezintă țintele care le-au fost indicate. Poziționat în scaunul pilotului, spectatorul se află în situația de a hotărî dacă este sau nu cazul să apese pe trăgaci. Tonul reflexiv al vocii din off și ritul montajului ne mențin racordați permanent, până la finalul acestui film de debut al in Eléonorei Weber, un studiu subtil și convingător despre război și forța percepției.


Competție: EUROPA CENTRALĂ și DE EST

CEL MAI BUN FILM

Atâta timp cât mai ai brațe

Luisa Bäde • Germania • 2020 • 93′

Pe fundalul unui decor teatral, păpușarul Frank ne face părtași la povestea lui de pe vremea Germaniei Democrate (RDG), când făcea parte dintr-o grupare anticomunistă. Este modul original ales de regizoarea Luisa Bäde pentru crearea unei narațiuni vizuale impresonante, care lasă loc imaginației și stârnește emoție. Condusă cu măiestrie artictică, reprezentația de teatru de păpuși naște o nesfârșită tandrețe atât în sufletul personajului principal cât și în noi, spectatorii. Juriul acordă premiul secțiunii acestui film poetic, în semn de recunoaștere a originalității formei și a modului în care abordează chestiunea complexă a modului în care ne raportăm la trecut.


MENȚIUNE SPECILĂ

Artă pur și simplu

Maksim Shved • Polonia, Belarus • 2019 • 52′

Juriul acordă o mențiune specială unui documentar foarte bine realizat despre procesul de schimbare a unui mod de gândire impus de regimul totalitar, fără violență, cu ajutorul  actului de creație și a dialogului între oameni și dintre aceștia și spațiul urban. Momente de cotidian inteligent selectate sunt puse laolaltă pentru a dezvălui tensiunea creată între două tendințe opuse: dorința firească a oamenilor de a trăi în libertate și armonie și teama de a încălca restricții impuse de o societate totalitară. Chiar dacă filmul  însuși e un act de provocare artistică, regizorul evită să emită judecăți de valoare, lăsând în schimb loc întrebărilor ce se nasc despre societatea de azi din Bielorusia.